Kost & näringstillskott

Jag är Hälsopedagog och har gått Medicinsk grundkurs. Jag har också gått Kost&Näringsbehandlingsutbildning på Alfa Plus samt gått kortare produktutbildningar så jag har ganska god  inblick i vad kroppen behöver. Eftersom jag som de flesta utsätts för "tidsandan", har varit sjuk (riktigt dålig en gång i tiden) äter jag dagligen själv kosttillskott sedan flera år tillbaka. Det gör jag för att jag vill försäkra mig om att få i mig det som min kropp behöver - och jag mår bra av det!

 

Utan tvekan är min åsikt att när det gäller den näring vi tillför våra kroppar är att den ska i första hand komma utifrån den kost vi äter. Kosttillskott ska inte ersätta en väl sammansatt och näringsrik kost. Kosttillskott ska endast ses som ett tillskott om man av olika orsaker inte får i sig det kroppen behöver. Våra kroppar behöver bra näring i form av vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror, enzymer och bra fetter för att fungera bra både fysiskt och psykiskt. Allt påverkar varandra i en komplex helhet.

Nu är det så att det finns betydligt mindre mängd näringsämnen i jordarna idag än tidigare och den lilla mängd som finns kvar försämras ytterligare av bekämpningsmedel och andra miljöpåverkan. Halvfabrikat och uppvärmning i mikrovågsugn ger inga bra näringsämnen. Det är klokt att så ofta det går själv laga mat från bra råvaror, helst krav och ekologiskt. Att äta mycket frukt och grönt, bra protein, bra kolhydrater och bra fetter. Undvik att stressa och se till att få en bra sömn. Då har du riktigt bra förutsättningar att få må bra.

Problemet idag för många är att vi utsätts för en hel del påfrestningar som ”stjäl” näring i form av vitaminer och mineraler. Vid olika typer av stress (psykisk, fysisk, känslomässig) t ex förbrukas särskilt B-vitaminer och Magnesium, vilka är väldigt viktiga för t.ex. nervsystemet. ”Stressboven”  påverkar också matsmältningen negativt. För att nämna några andra saker som utöver Stress ökar behovet av näring: rökning, mycket kaffedrickande, infektion eller annan sjukdom, matsmältningsbesvär, tungt fysiskt krävande arbete, P-pilleranvändning mm.

Näringsbrist uppstår gradvis. Första tecknet kan vara svaga, diffusa symtom som ökad trötthet eller värk. Från detta utvecklas ofta diverse kroniska besvär som sänker livskvaliteten.

Forskning under de senaste 40 åren visar klart att våra vanligaste sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, övervikt mm är näringsrelaterade hälsoproblem. Därför har information om näring tillsammans med större omsorg om patienten blivit en viktig del i helhetsbehandlingen idag.

Ett dagligt intag av ett välbalanserat multivitamin och mineraltillskott samt bra fettsyror försäkrar att man får i sig de livsviktiga näringsämnen som man lätt kan sakna med dagens kost & livsstil. Vid specifika tillfällen eller problem kan man under en avgränsad tid komplettera med specifika kost&näringstillskott!

Vill man mer djupgående veta sin "näringsstatus/ev obalanser" rekommenderar jag att hos någon terapeut göra t.ex. hårmineralananlys, blodanalys, frekvensanalys eller annan analys